Go to footer

Przejdź do zawartości

Stephen King (Richard Bachman) - Wielki Marsz

Od Asimova po Zelaznego (w międzyczasie trafiając na Barkera, Kinga i Lovecrafta). Przeczytaliście coś ciekawego? Szukacie czegoś? Napiszcie o tym tutaj.

Stephen King (Richard Bachman) - Wielki Marsz

Postprzez Jacek Brzezowski » Śr kwi 21, 2010 11:47 am

Kinga przeczytałem raptem ze dwie - trzy książki (Miasteczko Salem, Łowca Snów i coś jeszcze...) i szczerze mówiąc nie porwał mnie jakoś strasznie, ale Wielki Marsz zawsze chciałem przeczytać. W końcu więc to zrobiłem i szczerze mówiąc książka pochłania jak mało co. Zdecydowanie jedna z bardziej wciągających pozycji jakie dane mi było czytać.

Założenie jest proste - 100 chłopców startuje w turnieju, w którym wszyscy muszą ciągle iść przed siebie non stop nie schodząc poniżej 6 km/h - inaczej odpadają z zabawy. Opisane relacje pomiędzy uczestnikami są naprawdę ciekawe i samo doświadczenie marszu jest mocno odczuwalne. Jest co prawda sporo elementów, nad którymi można dywagować - między innymi to, że mam wrażenie jakby King nigdy sam nie przeszedł długiego dystansu. Książka wydaje się być świetną metodą na trochę bardziej filozoficzne podejście do życia i trochę mi tego zabrakło, ale z drugiej strony nie jest to książka zupełnie banalna. Czyta się jednym tchem i szczerze polecam.
Jacek Brzezowski
Site Admin

Re: Stephen King (Richard Bachman) - Wielki Marsz

Postprzez sproject » Pn lip 12, 2010 3:45 pm

Nie sposób się nie zgodzić. Co prawda czytałem ją już spory kawałek czasu temu, ale w rankingu powieści napisanych przez Kinga stoi wysoko. ;)

Po Smętarz dla zwierzaków, czy Cujo też warto sięgnąć. :) No i o zbiorach opowiadań zapomnieć nie można.
sproject

Powrót do Strona główna forum

Powrót do Książka