Go to footer

Przejdź do zawartości

Dread

Film straszny i niestraszny. Dobry i szmira. Krótki i długi. O ruchomych obrazkach mówimy właśnie tutaj.

Dread

Postprzez Jacek Brzezowski » Wt kwi 27, 2010 12:44 pm

Przedwczoraj obejrzałem sobie Dread (Lęk) na podstawie Barkera i muszę przyznać, że kolejne jego opowiadanie, które zostało całkiem nieźle zekranizowane. Nie jest to najlepsza rzecz na podstawie Barkera, ale na pewno plasuje się gdzieś w pierwszej piątce zaraz po Hellraiserach (wybranych) czy Candymanie. Film nie ma takiej klasy jak te klasyki i niektórym może się wydawać, że jest mu bliżej do piły, ale mimo wszystko dobrze się ogląda. Postacie są ździebko przekolorwane i trochę irytujące jest rozwinięcie opowiadania, bo zakończenie filmowe jest gorsze od pisanego (o wiele). Mimo to film ma kilka dobrych momentów i kilka budzących odrazę. Nie jest to produkcja przepełniona sadyzmem, ale jeśli kogoś odrzucają takie klimaty (żadnych potworów), to może sobie film odpuścić.
Jacek Brzezowski
Site Admin

Re: Dread

Postprzez Biały Ikar » Wt kwi 27, 2010 5:49 pm

Do filmu przymierzam się już od jakiegoś czasu ale zawsze nadarzy się coś innego. Teraz muszę wybrać po między "Zombies of Mass Destruction", "Vampire Girl vs. Frankenstein Girl" a "Dread", a ostatni mi się właśnie jakoś tak nie najlepiej kojarzy ;)
Jeśli jest na podstawie opowiadania, to może by je w Tchnieniu Grozy przedstawić?
Biały Ikar

Postprzez Jacek Brzezowski » Wt kwi 27, 2010 9:28 pm

To nie byłby zły pomysł, ale na pewno nie w najbliższej przyszłości.
Jacek Brzezowski
Site Admin

Postprzez Biały Ikar » N maja 30, 2010 12:47 am

Właśnie (kilka minut temu) skończyłem. Jedna myśl, którą miałem przez cały film, to... "gość był nieźle pojebany!". Po takim filmie można mieć naprawdę koszmary. Co prawda, nie przepadam za tego typu horrorami, jakoś nie bawią mnie sadystyczne sceny pełne realizmu to, jak dla mnie 8/10. Film z pewnością zostawia coś po sobie w głowie widza.
Biały Ikar

Powrót do Strona główna forum

Powrót do Film